Creative design

Wuhan Creative Design Center / Office for urban renewal

Wuhan Creative Design Center / Office for urban renewal

Architecture.  Image © Anqi LiuArchitecture.  Image © Anqi LiuThe spiral staircase.  Image © Anqi LiuArchitecture.  Image © Anqi Liu+ 49


  • Zoned Area of ​​this architectural project Zoned:
    4703 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2021


  • Photographs Photographs: Anqi Liu

  • Principal architects:

    Yingsong Ling

Architecture.  Image © Anqi Liu
Architecture. Image © Anqi Liu

Text description provided by the architects. The site here was a Wuhan Iron And Steel Corporation (WISCO) dormitory, built in the Russian style 70 years ago. The target building was the original Primary School No. 3 and was located on the central axis of the community. Through various design strategies such as architecture, interior, landscape and exhibition, the architects jointly tried to convey the vision of organic renewal, the historical vision and the human vision.

Architecture.  Image © Anqi Liu
Architecture. Image © Anqi Liu

On the basis of this multi-level and multi-scale positioning, the firm initially unblocks the largest public space open on the central axis, while fully preserving the existing teaching buildings, by demolishing the playground. and other buildings, and presenting a complete facade of the historic building on the south side. The landscape and architectural design of “Honggang Hill” connects it to the main city facilities on the south side and also reserves the main entrance. The rooftop “Honggang Crown” platform can visually connect the Yangtze River on the north side with the whole of Honggang City on the south side.

Community.  Image courtesy of the Office for Urban Renewal
Community. Image courtesy of the Office for Urban Renewal

This design specifically preserves the four meta sequoias on the south side of the building and creates the visual sense of the “metasequoia forest” and conveys the deep ecological concept, taking advantage of the location of these trees through highly reflective materials and using highly reflective materials. .

Architecture.  Image © Anqi Liu
Architecture. Image © Anqi Liu

Architecture.  Image © Anqi Liu
Architecture. Image © Anqi Liu

The north elevation retains as much as possible the original appearance of the historic building, and shows as much as possible traces of different historical periods, including red bricks from the 1950s, stone washed in the 1970s, tiles from ceramic in the 90s, and contemporary steel mesh. The steel trellis not only puts a layer of “new clothes” on the building, but also allows people to vaguely see its old one through the trellis.

Architecture.  Image © Anqi Liu
Architecture. Image © Anqi Liu

The “Honggang Crown” on the roof is very iconic. First, it highlights the “red” line of Honggang City; Second, it pays homage to the Wuhan Yangtze River Bridge, WISCO’s representative work 70 years ago; Third, the design adheres to the concept of “the structure is decorative”, which is neither overly designed, but also can demonstrate the technological achievements of today’s Wuhan precision manufacturing.

Diagram.  Image courtesy of the Office for Urban Renewal
Diagram. Image courtesy of the Office for Urban Renewal

The entry landscape is first descended and then ascended. The atmosphere created by the “roofs of yesterday” gives people the illusion that they are walking the meadow when they are still children and playing games with cats and clouds on the red roof. The partially replaced glass tiles evoke memories of going home and discovering tiles as children. It is unique when combined with bright lighting.

Architecture.  Image © Anqi Liu
Architecture. Image © Anqi Liu

The main entrance to the building has been redesigned with red brick. On the one hand, ancient materials were used to show the warmth of history; On the other hand, a variety of new tiling techniques have been tried to express contemporary design concepts. Many innovative architectural structures are hidden in jagged tiles and arch-shaped rain shelters.

Architecture.  Image © Anqi Liu
Architecture. Image © Anqi Liu
Architecture.  Image © Anqi Liu
Architecture. Image © Anqi Liu

The overall interior design is based on the concept of keeping the original spatial scale as much as possible. In order to achieve such a goal, extremely high demands are placed on the electromechanical design. The overall interior design style explored the dialogue between the robustness of history and the exquisiteness of fashion, showing a unique artistic tension.

Interior.  Image © Anqi Liu
Interior. Image © Anqi Liu
Interior.  Image © Anqi Liu
Interior. Image © Anqi Liu
Interior.  Image © Anqi Liu
Interior. Image © Anqi Liu

The “Honggang Spirit” themed spiral staircase is the soul of interior design, also a no-resistance checkpoint for tourists. Like a spiral staircase connected vertically, the side is wrapped in red steel plates. In two months, the design underwent four plan revisions. The new structural system and continuous arch design from top to bottom show the agile effect of the Honggang spirit.

Interior.  Image © Anqi Liu
Interior. Image © Anqi Liu
The spiral staircase.  Image © Anqi Liu
The spiral staircase. Image © Anqi Liu



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.